Преглед на размена на BTSE

BTSE Exchange е берза за криптовалути регистрирана на Британските Девствени Острови. Активен е од септември 2018 година.

Оваа размена е таканаречена берза на деривати, што значи дека тие се фокусираат на тргување со деривати. Дериватот е инструмент со цена врз основа на вредноста на друго средство (обично акции, обврзници, стоки итн.). Во светот на криптовалутите, дериватите соодветно ги црпат своите вредности од цените на одредени криптовалути. Тука може да се вклучите во тргување со деривати поврзани со следните криптови: BTC, ETH, LTC, USDT, TUSD и USDC.

Како неколку од главните предности на платформата, BTSE Exchange споменува дека речиси и да нема прекини, дека има мотор за тргување што може да изврши повеќе од 1 милион барања за нарачки во секунда и дека 99,9% од сите средства што се чува на платформата е во ладилник. Сите овие предности се со врвен квалитет и импресивни.

Преглед на BTSE

Поддршка за мобилна размена на BTSE

Повеќето крипто трговци сметаат дека десктопот ги дава најдобрите услови за нивно тргување. Компјутерот има поголем екран, а на поголемите екрани истовремено може да се видат повеќе клучни информации на кои повеќето трговци ги базираат своите трговски одлуки. Табелата за тргување исто така ќе биде полесна за прикажување. Сепак, не сите крипто-инвеститори бараат десктоп компјутери за нивното тргување. Некои претпочитаат да го прават своето крипто тргување преку нивниот мобилен телефон. Ако сте еден од тие трговци, ќе бидете среќни да дознаете дека платформата за тргување на BTSE Exchange е исто така компатибилна со мобилни телефони.

Преглед на BTSE

Тргување со потпора

BTSE Exchange исто така им нуди на своите корисници подигнато тргување. Тие нудат и вечни (т.е. фјучерси без датуми на истекување) и фјучерси со датуми на истекување. Максималното ниво на потпора за нивните перпетуални и невечни е 100x (т.е. сто пати повеќе од релевантниот износ).

Преглед на BTSE

Еден збор на претпазливост може да биде корисен за некој што размислува за тргување со потпора. Тргувањето со потпора може да доведе до огромни приноси, но – напротив – и до подеднакво големи загуби.

На пример, да речеме дека имате 100 УСД на вашата трговска сметка и се обложувате оваа сума на БТК да трае долго (т.е. се зголемува во вредноста). Ако БТК тогаш се зголеми во вредност со 10%, би заработиле 10 американски долари. Ако сте користеле 100x потпора, вашата почетна позиција од 100 УСД станува позиција од 10.000 УСД, така што наместо тоа ќе заработите дополнителни 1.000 УСД (990 УСД повеќе отколку ако не сте ја искористиле вашата зделка). Сепак, колку повеќе потпора користите, толку е помало растојанието до вашата цена за ликвидација. Ова значи дека ако цената на БТК се движи во спротивна насока (се намалува за овој пример), тогаш треба само да се намали во многу мал процент за да ги изгубите сите 100 американски долари со кои започнавте. Повторно, колку повеќе потпора користите, толку е помало спротивното движење на цената за да ја изгубите вашата инвестиција. Значи, како што може да си замислите, рамнотежата помеѓу ризикот и наградата во зделките со потпора е доста фино подесена (нема профит без ризик).

Преглед на тргување со берза BTSE

Секоја платформа за тргување има поглед на тргување. Погледот за тргување е дел од веб-страницата на берзата каде што можете да ја видите табелата со цени на одредена криптовалута и која е нејзината моментална цена. Вообичаено, има и кутии за купување и продавање, каде што можете да поставувате нарачки во однос на релевантниот крипто, и, на повеќето платформи, исто така ќе можете да ја видите историјата на нарачки (т.е. претходни трансакции кои го вклучуваат соодветниот крипто). Сè е во истиот приказ на вашата работна површина. Се разбира, постојат и варијации на она што сега го опишавме. Ова е приказот за тргување на BTSE Exchange:

Преглед на BTSE

Ваше е – и само вие – да одлучите дали горенаведениот приказ на тргување е погоден за вас. Конечно, обично постојат многу различни начини на кои можете да ги промените поставките за да го прилагодите приказот на тргување според вашите сопствени преференции.

ОТЦ-биро

Да речеме дека поседувате многу голема количина на одредена криптовалута. Сакате да ја продадете таа сума. Дали треба да го направите тоа на редовна платформа за тргување како и сите други? Можеби не. Една од многуте причини за извршување на големи занаети надвор од вообичаениот пазар е тоа што големите занаети можат да влијаат на пазарната цена на релевантниот крипто. Друга причина, која е поврзана со горенаведеното, е тоа што книгата на нарачки може да биде премногу тенка за да се изврши соодветната трговија. Решението за овие проблеми е она што го нарекуваме OTC-trading ( преку шалтер ).

BTSE Exchange нуди тргување преку шалтер, што може да биде корисно за сите „китови“ таму (а можеби и за сите „делфини“).

Надоместоци за размена на BTSE

Надоместоци за тргување со размена на BTSE

Секој пат кога ќе поставите нарачка, берзата ви наплатува провизија за тргување. Провизијата за тргување обично е процент од вредноста на налогот за тргување. Многу размени се делат помеѓу преземачите и креаторите . Земачите се тие што „земаат“ постоечка нарачка од книгата на нарачки. Креаторите се тие кои додаваат нарачки во книгата за нарачки, со што создаваат ликвидност на платформата.

Оваа платформа им наплаќа на земачите 0,12% по трговија за преземачите и 0,10% по трговија за креаторите. Овие такси за преземање и за производители се и под стариот и новиот глобален просек на индустријата за централизирани размени. Просеците во индустријата историски биле околу 0,20-0,25%, но сега гледаме нови просеци во индустријата кои се појавуваат околу 0,10%-0,15%. Според најновата емпириска студија на оваа тема, просечните индустриски надоместоци за преземање на тргување со самото место беа 0,217%, а просечните индустриски просечни провизии за производители на спот-тргување беа 0,164%.

Во однос на надоместокот за тргување со договори, преземачите плаќаат 0,04%. Но, надоместоците за тргување со договори не се ни најсилната предност на BTSE Exchange. На оваа платформа, креаторите добиваат плата за да тргуваат . Надоместоците за тргување со договор на BTSE Exchanges се -0,01%. Секако, ова е одлична работа за креаторите на договорните занаети на оваа берза. Навистина сме импресионирани од тоа. Има само десетина други берзи во светот кои имаат негативни провизии за производителите.

Во споредба со просечните такси во индустријата за тргување со договори, надоместоците што ги наплаќа BTSE Exchange се далеку под просекот. Просеците во индустријата за тргување со договори се 0,064% за преземачите и 0,014% за производителите.

BTSE Exchange исто така нуди попусти за провизија за тргување на клиентите кои постигнуваат одреден обем на тргување или имаат поголем број BTSE-токени (народни токени за размена). Еве ги достапните попусти на провизијата за тргување за тргување на самото место (од 30 септември 2021 година):

Преглед на BTSE

И тука се достапните попусти на провизијата за тргување за тргување со договори (од 30 септември 2021 година):

Преглед на BTSE

Надоместоци за повлекување на размена на BTSE

BTSE Exchange наплаќа такса за повлекување од 0,0005 BTC по BTC-повлекување. Оваа такса е малку под просекот во индустријата. Тековниот глобален просек на индустријата е малку над 0,0006 BTC по повлекување на BTC, така што е прилично пристојна понуда од BTSE Exchange во овој поглед.

Депозитни методи и американски инвеститори

Методи на депозит

Покрај депонирањето криптовалута на платформата, BTSE Exchange ви овозможува и депонирање фиат валута, и преку жичен трансфер и преку кредитна или дебитна картичка. Соодветно на тоа, оваа платформа се квалификува како „размена на ниво на влез“, што ја прави размена каде што новите крипто-инвеститори можат да го започнат своето патување во возбудливиот крипто свет.

САД-инвеститори

Зошто толку многу размени не им дозволуваат на граѓаните на САД да отвораат сметки со нив? Одговорот има само три букви. S, E и C (Комисијата за берза за хартии од вредност). Причината зошто КХВ е толку страшна е затоа што САД не дозволуваат странски компании да бараат американски инвеститори, освен ако тие странски компании се исто така регистрирани во САД (со КХВ). Доколку странските компании сепак побараат американски инвеститори, КХВ може да ги тужи. Има многу примери кога ДИК тужела крипто централи, од кои еден е кога ја тужеле EtherDelta за работење со нерегистрирана размена. Друг пример беше кога тие го тужеа Bitfinex и тврдеа дека stablecoin Tether (USDT) ги доведува во заблуда инвеститорите. Многу е веројатно дека ќе следат повеќе случаи.

Не е јасно дали BTSE Exchange дозволува американски инвеститори или не. Ги прочитавме нивните Услови и правила и не најдовме експлицитна забрана за американските инвеститори. Ги повикуваме сите американски инвеститори да формираат свое мислење за дозволеноста на нивното тргување на BTSE Exchange.

Thank you for rating.